
במסגרת הדיווח השנתי של מפעלים למשרד להגנת הסביבה על פליטות מזהמים לסביבה, התפרסמו מספר נתונים מדאיגים. הנתונים התקבלו בעקבות חובה חוקית שהחלה משנת 2012, עם כניסתו לתוקף של חוק מרשם פליטות לסביבה (מפל"ס).
על פי הדוח, מקור משמעותי לפליטת תרכובות אורגניות נדיפות שאינן מתאן ,הוא שימוש ביתי בחומרים כמו תרסיסים, דבקים, מוצרי קוסמטיקה וצבעים. על פי הערכת המשרד להגנת הסביבה, כ-42% מהפליטות של קבוצת מזהמים זו היא מהשימושים הביתיים במוצרים אלו. תרכובות אורגניות נדיפות שאינן מתאן תורמות ליצירה של אוזון לו השפעות שליליות על מערכת הנשימה, ולחלק מהתרכובות, כגון בנזן, גם השפעות ישירות מזיקות על הבריאות. מדובר בחומרים שחלקם רעילים ואף מסרטנים. על פי שולי נזר, סמנכ"לית בכירה לתעשיות במשרד להגנת הסביבה, זהו תחום שנופל בין הכיסאות והמשרד להגנת הסביבה עדיין לא גייס משאבים ותקציבים לטיפול בנושא.
מקור משמעותי נוסף לזיהום האוויר הוא שריפת פסולת. מדובר בשריפות בלתי חוקיות של פסולת ביתית אך גם בשריפה של פסולת חקלאית המכילה כמות גדולה של פלסטיק. בנוסף לאחוז הגבוה של פליטות חומרים מסרטנים, השריפות הן מקור של חמישית מפליטת חלקיקים זעירים שהם גורם משמעותי ביותר לעלייה בשיעור תחלואה ותמותה כתוצאה מפגיעה במערכת הנשימה וכלי הדם. בדו"ח פורסם שכשני שליש מפליטת החומרים המסרטנים או חשודים כמסרטנים בישראל בשנת 2020 נבעו משריפות בלתי חוקיות של פסולת, ובעיקר פסולת ביתית.
לכתבה המלאה>
לקריאת הדו"ח>
תמונה מתוך הכתבה, צולמה ע"י צפריר רינת
