
מחקר חדש בתחום חושף לראשונה השפעות החוצות שלושה דורות. נכדות לנשים שנחשפו לריכוזים גבוהים של DDT (די-די-טי), נמצאות בסיכון גבוה יותר להיות בעלות BMI (מדד מסת גוף) גבוה וגיל ווסת ראשונה צעיר יותר (לפני גיל 11) – שני מדדים שנמצאו קשורים לבעיות בריאות בהמשך החיים, כגון סרטן השד ומחלות לב וכלי דם.
בשנות ה-50, DDT נחשב חומר פלא אשר הבטיח לפטור אותנו ממחלות כגון הטיפוס (טיפואיד), המלריה ומחלות אחרות הנישאות על ידי חרקים. מיליוני טון של קוטל החרקים הזה רוססו על שדות, מדשאות, בעלי חיים ובבתי מגורים, לפני שהתברר כי הוא מזיק לבריאותנו. מזה עשורים החומר אסור לשימוש בארה"ב ובישראל אולם, השלכות השימוש בו ממשיכות לרדוף אותנו.
מחקרים קודמים כבר מצאו, למשל, כי בנות שאמותיהן נחשפו ל-DDT בזמן ההיריון, מצויות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד, יתר לחץ דם והשמנת יתר. מכיוון שכל תאי הביציות של הבנות, נוצרו טרם הלידה, לחוקרים הייתה סיבה להאמין כי הנכדות, שנוצרו מאותן תאי ביציות, יושפעו גם הן.
ממצאים אודות השפעות רב-דוריות של חשיפה לכימיקלים נבדקות לעיתים נדירות. הממצאים החדשים מעודדים לערוך בדיקות שכאלה עבור כימיקלים נוספים ולקחת אותן בחשבון בעיצוב מדיניות. בנוסף, התוצאות מדגישות את העובדה שלעיתים מקורן של בעיות בריאות הוא בחשיפות שהתרחשו לפני עשורים רבים.
