
האדם הממוצע מבלה 90% מהזמן בחללים סגורים כגון, הבית, המשרד, הכיתה ובתוך אמצעי תחבורה כגון הרכב, הרכבת או האוטובוס. מתוך כלל החללים הללו, אנו מבלים שני שליש מהחיים בבית. לאור זאת, חשוב מאוד שסביבת הבית, ובפרט האוויר שבתוכו, יהיו בטוחים ובריאים.
איכות האוויר בבית מושפעת ממגוון של גורמים כגון, מיקום הבית, האופן שבו הוא מתוכנן ומה נמצא בתוכו. מקורות נוספים כוללים את רמת האוורור בשעת הבישול, חדירה של גז רדון מהקרקע שמתחת לבית אל האוויר שבתוכו, שחרור של כימיקלים כגון מעכבי בעירה ותרכובות פרפלואורואלקיליות ופוליפלואורואלקיליות מריהוט, שטיחים ומכלי הבישול אל האוויר והאבק בבית.
שמירה על איכות האוויר שבבית עלולה להישמע כמו משימה מאיימת אך מספר צעדים פשוטים יכולים לתרום לצמצום החשיפה לכימיקלים מזהמים ולהגנה על בריאות הדיירים בו.
- חלצו נעליים בכניסה לבית. כך תמנעו כניסה של מתכות כבדות ואבק אל תוך הבית.
- הימנעו משימוש בנרות ריחניים, קטורת ומבשמי אוויר. חלק מהכימיקלים במוצרים אלה מגיבים עם אוזון, ליצירת פורמלדהיד וכימיקלים מזיקים אחרים. בנוסף, בעירה גורמת לעלייה בריכוז המזהמים בבית.
- אווררו היטב את המקלחת במהלך ולאחר הרחצה על מנת למנוע הצטברות של עובש.
- העדיפו מוצרי ניקיון וטיפוח "ירוקים". השתדלו להימנע ממוצרים המכילים פתלאטים (phthalates) ופרבנים (parabens).
- נקו את האבק בעזרת שואב אבק בעל פילטר HEPA ובעזרת מטלית לחה, על מנת לצמצם את פיזור האבק במהלך הניקיון.
מקור נוסף לזיהום האוויר בבית הוא זיהום האוויר שמחוצה לו. אנו רגילים לחשוב שהאוויר מזוהם כתוצאה מפליטות ממפעלים גדולים ומתחבורה אולם גם לבתים עצמם יש חלק נכבד בכך. בניינים צורכים כ-40% מהאנרגיה העולמית, אנרגיה שנתמכת על ידי שימוש בדלקים מזהמים. כתוצאה מכך, 20% מפליטות גזי החממה מגיעות מבתים. אחת האפשרויות לצמצום צריכת האנרגיה ופליטת מזהמים מבתים היא הפחתת השימוש בשריפת דלקים ומעבר לשימוש באנרגיה חשמלית היכן שרק אפשר: הכיריים, אמצעי החימום הביתיים ואמצעי חימום המים.
המחקר בתחום מראה כי החשיפה למזהמים המצויים בבית נקשרה למחלות לב ומחלות נשימה. איכות אוויר טובה קשורה לתפקודים קוגניטיביים טובים, יצירתיות ואיכות שינה טובה. לעיתים קרובות הבית הוא מרכז חיינו ושמירה עליו היא גם שמירה עלינו.
