
אי-אפשר שלא להיות מושפעים מגלי החום שפוקדים אותנו הקיץ ומהחדשות על אלו שפוקדים מדינות אחרות בעולם. כתוצאה ממשבר האקלים ההולך ומחמיר, בשנים הקרובות תדירות ועצמת גלי החום בעולם צפויות לעלות. לגלי חום השפעות בריאותיות מעבר להשפעות מוכרות כמו מכות חום והתייבשות. טמפרטורות קיצוניות נקשרו לבעיות בריאות נוספות כמו פגיעה בפוריות, לתחלואה ולתמותה בדרכים עקיפות, כמו התקפי לב, וגם לנזקים סביבתיים המשפיעים על החברה כולה.
עבר לאפקט המיידי של התייבשות ומכת חום, תופעות אלו עלולות לגרום לנזקים ארוכי טווח לגוף האדם.
התייבשות נגרמת ממחסור בנוזלים. היא עלולה לגרום לירידה בלחץ הדם, מה שבמצב קיצוני עלול לפגוע בכל מערכות הגוף. הכליות הן הראשונות להיפגע, ובהמשך עלולה להיות ירידה באספקת הדם לאיברים אחרים בגוף.
מכת חום מתרחשת כשחום הגוף גבוה מ–41 מעלות והגוף לא מצליח לאזן את הטמפרטורה של עצמו, בין אם בגלל חשיפה לטמפרטורות גבוהות מאוד או בגלל מחלה. ללא טיפול מיידי, ניתן לראות נזק ישיר, במיוחד למוח. בנוסף, מכת החום גורמת לשינוי במבנה החלבונים בגוף, אשר עלולים לגרום לשרירים להתפרק ואז להתנפח. כתוצאה מכך, במצב של חום יחד עם נזק פיזי אחר, עלולה להתפתח נכות. בנוסף, המולקולות של השריר המתפרק נכנסות למחזור הדם, עלולות להגיע לכליות ולפגוע גם בהן. שחרור מלחים כמו אשלגן לתוך הדם, כתוצאה מההתפרקות, עלול לגרום להפרעת קצב.
סכנות החום לגוף האדם גוברות ככל שמשבר האקלים מחמיר. חשוב להבין שמעבר לגלי חום, שינויי האקלים משפיעים על בריאות האדם בדרכים מגוונות, בכל שלבי החיים, מהתקופה העוברית, כבר בהיריון דרך הינקות, ההתבגרות, הבגרות והזקנה.
מה אפשר לעשות?
משרד הבריאות ממליץ לשהות בשעות השיא של החום במקום ממוזג, להגיף וילונות ותריסים כדי לצמצם את חדירת קרני השמש, לרחוץ במים קרירים, ללבוש בגדים בהירים ונוחים, להימנע מלצאת החוצה בשעות החום ולצמצם את הפעילות הגופנית. מומלץ גם להרבות בשתיית מים, לחבוש כובע רחב שוליים, למרוח קרם הגנה ולהרכיב משקפי שמש.
לצערנו המצב רק צפוי להחמיר. ישראל מתחממת מהר יותר משאר העולם, וכבר ב–2016 מצאו בשירות המטאורולוגי הישראלי כי חל גידול מובהק בשכיחות גלי החום בישראל. לכן חשוב להתחיל כבר עכשיו בקידום תכניות להתמודדות עם מצב זה.
