
כך מגלה דוח חדש שבחן את הקיפי השימוש בכימיקלים ממשפחת הפרפלואורואלקיליים והפוליפלואורואלקיליים (PFAS) באריזות מזון מהיר בשש מדינות אירופה וכלל רשתות כגון מקדונלד’ס, פיצה דומינוס וסאבוויי. בכל הדגימות שנבדקו במעבדה נמצאו שאריות של כימיקלים מהמשפחה. בחלק מהמקרים שאריות אלה העידו על שימוש מכוון בכימיקלים הללו ההופכים מוצרים לדוחי שמן ומים. בחלק אחר אותר זיהום 'רקע' שהוא זיהום בריכוזים נמוכים יותר המגיע לאריזות לאורך שרשרת הייצור.
בין הדגימות, הריכוז הגבוה ביותר של תרכובות PFAS נמצא דווקא באריזות העשויות מסיבים מעוצבים (למשל, קערות וצלחות) אשר משווקות כמתכלות ומתאימות לקומפוסט.
כיוון שכימיקלים ממשפחה זו עמידים מאוד בפני פירוק, הם שורדים לאורך מאות שנים בסביבה, מצטברים בה ומזהמים מי שתייה, אדמות, אוויר ובסופו של דבר גם את שרשרת המזון. כימיקלים המשמשים באריזות מזון עלולים לזלוג מהאריזה אל המזון שבתוכה וכך להגיע לגופינו. החשיפה לכימיקלים ממשפחה זו נמצאה קשורה לפגיעה במערכת החיסון, מערכות הרבייה, תפקוד המערכת ההורמונלית ולהגברת הסיכון לסרטן.
לדברי החוקרים בשוק מצויות חלופות בטוחות יותר מאריזות המזון העושות שימוש ב-PFAS, בכללן גם אריזות מתכלות העשויות מנייר וקרטון. בנוסף, המחקר מראה כי איסור השימוש בכימיקלים אלה על פי חוק, אכן תורם לצמצום החשיפה. בבדיקת אותה אריזת צ'יפס ממקדונלדס בשלוש מדינות שונות נמצא כי אריזות מבריטניה וצ'כיה הכילו ריכוז דומה ומכוון של כימיקלים מהמשפחה, בעוד שהאריזה מדנמרק הכילה ריכוז לא מכוון, הנמוך ביותר שאותר במחקר זה. דנמרק אסרה ביולי 2020 את השימוש בכל הכימיקלים ממשפחת ה-PFAS באריזות קרטון ונייר באופן גורף.
