
פיצות, המבורגרים, דגני בוקר ומספר משקאות לילדים הם בין המוצרים שבאריזתם נמצאו כימיקלים רעילים בבדיקה שנעשתה על ידי סוכנות הכימיקלים השבדית.
הסוכנות בדקה יותר מ-60 סוגי נייר ואריזות קרטון למזון. בנוסף למוצרי המזון שכבר הוזכרו, הבדיקה כללה שקיות צ'יפס, פופקורן, עטיפות של מאפים, קשי שתייה, צלחות ועוד. תוצאות הבדיקה הן מפתיעות ומדאיגות.
מתוך 61 סוגי האריזה שנבדקו, 49 סוגים (למעלה מ -80%) הכילו את הכימיקל DEHP ממשפחת הפתלאטים, הפוגע במערכת הרבייה. באירופה DEHP נמצא ברשימת הכימיקלים התעשייתיים הגרועים ביותר הדורשים היתר שימוש. חברות הרוצות להשתמש ב- DEHP צריכות להגיש בקשה להיתר מיוחד, שניתן רק בתנאים מוגבלים מאוד.
בעוד השימוש ב DEHP במוצרים כמו צעצועים לילדים אסור לחלוטין עדיין מותר השימוש בו בסוגים אחרים של מוצרים, כולל קופסאות פופקורן וחומרים אחרים לאריזות מזון.. לא מדובר בכימיקל חדש, אלא בכימיקל בעייתי ידוע.
כאשר מדובר בכימיקלים, קשה לצאת בקביעה שנכונה בכל מקרה ועבור כל חומר של אריזת מזון. באופן כללי ידוע שנדידת כימיקלים (מעבר הכימיקלים מן המוצר לגופנו) גדלה בעת חשיפה לחום ושבאריזות קטנות, למשל כאלה שמותאמות לילדים, יש לרוב ריכוז גבוה יותר של כימיקלים בהשוואה לאריזות גדולות יותר. בנוסף, יש נדידה גבוהה יותר של כימיקלים רבים כאשר הם במגע עם מזון שומני ו/או מזון חומצי.
אמנם DEHP הוא הכימיקל שנמצא ברוב האריזות ובריכוז הגבוה ביותר, אבל הוא לא היחיד. ביספנול A (BPA), DBP וכימיקלים מזיקים נוספים נמצאו גם כן, בריכוז נמוך יותר.
הבדיקות האלה נעשו על ידי ארגונים בשבדיה, אך ההנחה היא כי המצב אינו שונה בארצות אחרות. רוב המוצרים כיום מיוצרים באופן גלובלי ומופצים באמצעות שרשראות אספקה ברחבי העולם.
החקיקה של האיחוד האירופי בנושא חומרים ואריזות נבדקת בימים אלה, ו- ChemSec ובעלי עניין אחרים עובדים קשה על מנת לעדכן את החקיקה המיושנת. נותר רק לקוות שהם יצליחו בכך ושהאסדרה הזו תגיע גם לישראל. לכתבה המלאה>
