
בכל שנה, עם הדלקת מדורות ל"ג בעומר, נרשמות במרבית תחנות הניטור של המשרד להגנת הסביבה עליות בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה – המגיעות לשיאן במהלך הלילה ועד לפנות בוקר. ריכוזי זיהום אלה גורמים לנזקים בריאותיים וסביבתיים.
עם השנים אוכלוסיית ישראל גדלה וכך גם צפיפות המגורים בה. מוצרי פלסטיק וחומרי עץ ירודים הפכו זמינים יותר מחומרי עץ פשוטים שהשלכתם לשריפה פחות רעילה. כתוצאה מכך, מנהג המדורות הפך קרוב יותר, גדול יותר ומזיק יותר לבריאות ולסביבה.
בשנים האחרונות, נשמעים יותר ויותר קולות הקוראים לפעילות אחרת בל"ג בעומר. בשנה שעברה, בשל מגבלות קורונה, הודלקו מעט מאוד מדורות ברחבי הארץ, ומשום כך נרשמה ירידה דרמטית בזיהום האוויר בהשוואה לשנים קודמות. גם השנה אפשר וכדאי לחגוג אחרת.
פיקניק או טיול לילי עם עששיות או פנסים עשוי להיות לא פחות מהנה והרבה פחות מזיק לבריאות. אם בכל זאת החלטתם להקים מדורה, הבעירו מדורה קטנה כדי לצמצם את זיהום האוויר. הקפידו לא להשליך למדורה מוצרי פלסטיק, קלקר, ניילונים, תחליפי עץ כמו מלמין ופורמייקה ועצים צבועים בלכה או צבע. שריפה של חומרים אלה גורמת לפליטת כימיקלים מסוכנים. שבו הרחק מהמדורה ולא בכיוון שאליו פונה העשן, על מנת להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.
ראוי לציין כי לקראת ל"ג בעומר השנה נציבות כבאות והצלה הוציאה צו האוסר על הדלקת מדורות בשל תנאים קיצוניים המעלים את הסבירות להיווצרות שריפות והתפשטותן תוך סיכון חיי אדם ורכוש. תוקף הצו מיום ג’ 27 באפריל, 2021 (08:00) ועד ליום א’ 2 במאי, 2021 (20:00) והוא יחול על כל אזורי הארץ למעט החרגות המצויות בצו.
לקריאת צו נציבות כבאות והצלה>
להודעה המלאה של המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות>
לכתבה המלאה>
