
בשנה האחרונה בילינו הרבה זמן בשהייה בבתים. כאשר אנחנו בבית יש תחושה שאנחנו מוגנים מהנגיף שמסתובב בחוץ ומזיהום האוויר. אבל גם בבית לא כל כך קל לנשום לרווחה.
בדו"ח בריאות וסביבה בישראל 2020 שפרסמנו לאחרונה, נחשף שזיהום אוויר תוך-מבני, כלומר הזיהום שנמצא במבנים בהם אנו שוהים או גרים ובהם אנו מבלים שעות רבות, לא פחות מסוכן מזיהום אוויר חוץ. לפי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA) זיהום אוויר פנים הוא אחד מחמשת הגורמים הסביבתיים המסוכנים ביותר לאוכלוסייה. איכות ירודה של אוויר הפנים עלולה להוביל לדלקות בדרכי הנשימה, לתגובות אלרגיות, לפגיעות בתפקוד הקוגניטיבי ולמחלות ארוכות טווח כגון מחלות נשימה כרוניות, מחלות לב , סרטן וסוכרת.
איכות אוויר הפנים מושפעת ממקורות פנימיים, כמו חימום ביתי בדלקים ובגז, חומרי ניקוי, צבע קירות, מוצרי קוסמטיקה ורהיטי עץ. מקורות אלו עלולים לפלוט לאוויר חומרים רעילים כגון תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) ופורמלדהיד. מקורות נוספים לזיהום הם מערכות האוורור, שעלולות להכיל עובש וחיידקים, וכן אוויר מזוהם שחודר מהסביבה החיצונית אל המבנה.
במחקר שנערך על ידי חוקרים מהטכניון, נמדדו ריכוזי תרכובות אורגניות נדיפות במעונות יום בחיפה ונבדקה החשיפה אליהם. על פי התוצאות הראשוניות, ריכוזי הפנים של יותר מ-20 תרכובות אורגניות נדיפות נמצאו גבוהים מאלה ששררו באותה העת בסביבה החיצונית. הצטברות ריכוזים אלה היא תוצאה הן של פליטות ממקורות פנים והן של צמצום החשיפה של החומרים האורגניים המזהמים לקרינת שמש, מה שמוביל להפחתת תהליכי הפירוק שלהם.
דו"ח בריאות וסביבה בישראל 2020 מראה שנעשתה מעט מאד התקדמות בנושא איכות אוויר הפנים בישראל. אין מספיק מודעות לכך שחלקנו נושמים בבית אוויר מזוהם ונושא זיהום האוויר התוך-מבני לא זוכה לעדיפות בקרב הגורמים המוסדיים השונים במדינה. לאור זאת, הדו"ח קורא למקבלי ההחלטות להקים רשות ממשלתית מרכזית או כוח משימה בין-משרדי לטיפול באיכות אוויר הפנים, כפי שנהוג בארצות הברית ובאירופה. לכתבה המלאה>
