
ד"ר הת'ר סטייפלטון, כימאית מאוניברסיטת דיוק שבארצות הברית, זוכרת בבירור את הרגע בו הבינה שהכימיקלים המסוכנים אותם היא חוקרת במעבדתה חדרו לביתה. היא החליטה לבדוק את הכימיקלים בצעצוע מנהרה מבד שקנתה לבן שלה, ונדהמה ממה שגילתה. הצעצוע הכיל מעכב בעירה בשם TRIS שיצא משימוש בפיג'מות לילדים לאחר שחוקרים מצאו שהוא יכול לשנות את ה-DNA וכנראה לגרום לסרטן.
מעכבי בעירה הם כימיקלים שיצרנים החלו להוסיף למוצרי צריכה בארה"ב בשנות ה-70 על מנת לעמוד בתקני עמידות באש.
בזמן שלא כל מאות מעכבי הבעירה שקיימם בשוק מסוכנים לבריאות, מדענים העלו חשש בנוגע לאלו המבוססים על כלור, ברום או זרחן. מעכבי בעירה בדרך כלל נמצאים במוצרים העלולים להתלקח כמו רהיטים מרופדים, מוצרי תינוקות, חומרי בנייה ומוצרי אלקטרוניקה. הכימיקלים האלו יכולים להיפלט מהמוצרים ולחדור לעור או להצטבר באבק שילדים נוגעים בו עם הידיים וכך מכניסים אותו לפה.
מחקר מקיף בחיות מעבדה קישר בין חשיפה למעכבי בעירה שונים ומגוון בעיות בריאות. מעכבי בעירה מבוססי ברום (brominated flame retardants – BFRs) שנבדקו בצורה המקיפה ביותר יכולים להצטבר ברקמות ולגרום לסרטן, לשבש פעילות הורמונלית, לפגוע במערכת הרבייה, ולגרום לבעיות התפתחותיות בבעלי חיים. היקף המחקרים שבדק את השפעות החשיפה בבני אדם קטן ומוגבל יותר, אך נמצאו השפעות דומות כולל סיכון מוגבר לסרטן, פגיעה במנת משכל, ובעיות התנהגות.
אז מדוע הם נמצאים במגוון רחב של מוצרי תינוקות? כמו כימיקלים רעילים רבים, גם הפיקוח על השימוש במעכבי בעירהלא הדוק. יצרנים לא צריכים להוכיח שהשימוש בכימיקלים אלה בטוח, ושהם אכן מעכבי בעירה בכלל. למרות הקשר שנמצא בין מעכבי בעירה לבעיות בריאות רשויות מעולם לא אסרו את השימוש בהם כך שגם כשיצרנים מבטיחים שהם יפסיקו להשתמש במעכבי בעירה במוצר מסוים, למשל פיג'מות לתינוקות, הם פשוט ישתמשו בכימיקל במוצר אחר או יחליפו את השימוש בו בשימוש בכימיקל דומה שמדענים עדיין לא חקרו אותו.
מעכב הבעירה הנפוץ ביותר בבדיקות של מוצרי תינוקות וספות היה TRIS. היצרנים הסכימו להסיר אותו מפיג'מות ילדים כבר לפני יותר מ -40 שנה, אך הוא חוזר כל הזמן.
ישנם ארגונים בארצות הברית, הבודקים מוצרים במטרה להזהיר מפני מעכבי בעירה מזיקים, אך מדובר במשימה קשה. כמעט בלתי אפשרי לעקוב אחר חומר כימי מהרגע שהוא מיוצר ועד שהוא מוסף לרכיבים שמשולבים במוצרי צריכה.
במדינת קליפורניה ערכו לאחרונה שינויי מדיניות בעקבות ממצאי מחקריה של ד"ר סטייפלטון והסירו מספר מוצרי תינוקות מרשימת המוצרים המחויבים לעמוד בתקני עמידות באש, אך זה רק ניצחון קטן. תמיד יהיה כימיקל מזיק נוסף שיעשה בו שימוש, או מוצר צריכה אחר בו עדיין נמצאים הכימיקלים המזיקים. צריך לבדוק את בטיחותם של הכימיקלים לפני שהם נכנסים לשוק ולשימוש במוצרי צריכה. לכתבה המלאה>
