
בכולם נמצאו לאחרונה תרכובות פרפלואורואלקיליות ופוליפלואורואלקיליות (PFAS). לתרכובות ממשפחה זו נמצאו יותר מ-200 שימושים ב-64 תחומי תעשייה שונים, בהם כרייה, ייצור פלסטיק, שימור ספרים, צילום, הדפסה, ייצור כלי רכב, ייצור שעונים ומיזוג אוויר.
מדובר בכימיקלים שלהם השפעה מזיקה על הבריאות ואשר עמידותם בסביבה כה ממושכת שהם נחשבים כימיקלים שנשארים לנצח בגופי מים ובקרקעות אותם הם מזהמים. המציאות המטרידה במיוחד היא שכימיקלים ממשפחה זו כבר מזמן עשו את דרכם ממוצרי צריכה אל גופם של רוב בני אדם מסביב לעולם.
הכימיקל הראשון ממשפחה זו שהגיע לתודעת הציבור הוא PFOA, המוכר משימוש בטפלון, ו-PFOS אשר, יחד עם חברו הקרוב, משמש בקצף לכיבוי שרפות. כימיקלים אלה ונוספים מאותה המשפחה מקנים למוצרים את תכונת העמידות לשמן ומים וידוע כי הם נמצאים באריזות להכנת פופקורן במיקרוגל, בקופסאות פיצה, בבדים עמידים למים, שטיחים וחוטים דנטאליים.
אולם מחקר שהתפרסם לאחרונה יצר תמונה מפורטת בהרבה של שלל השימושים השונים של כימיקלים ממשפחה זו ומצא שהשימוש בהם נפוץ הרבה יותר. באיסוף מידע מרשימות פטנטים, מחקרים מדעיים, מידע מיצרנים ומסוכנויות ממשלתיות הרכיבו החוקרים רשימה מדהימה בהיקפה של שימושים בתעשייה ובמוצרי צריכה של כימיקלים מהמשפחה. הרשימה כוללת, בין היתר, שמן בלמים, אריזות תרופות, חומרי סיכה לאופניים, ציפויים למחבטי טניס, חוטי דייג, חבלי טיפוס, קרם גוף, מייק אפ, קונסילר, מסיר איפור, קרם לשיער, קרם גילוח, קרם הגנה, חומר לחיטוי ידיים, חומרי הדברה, תאים סולריים, תחמושת, מסננים בתהליכי יצור יין והשימוש האירוני ביותר – טיהור מים.
החוקרים מקוים כי הרכבת הרשימה תעודד דיון בדבר הצורך להחליף את הכימיקלים הללו בכימיקלים שאינם עמידים לנצח בסביבה, במיוחד במוצרים שבהם הכימיקלים הללו כלל אינם הכרחיים. איסור השימוש צריך להיעשות על כל הכימיקלים השייכים למשפחה זו, כדי להבטיח שכימיקל מסוכן אחד לא מוחלף בכימיקל אחר אשר דומה לו בהרכבו הכימי ובנזקיו לבריאות.
