
יעילות גבוהה של חיסון הקורונה, היא שלב חיוני בחזרה לשגרה כפי שהכרנו אותה לפני המגיפה, אך זו עלולה להיות מושפעת מהזיהום הנרחב הנגרם מכימיקלים המצויים במוצרי צריכה בשימוש יום-יומי.
כימיקלים פרפלואורואלקיליים ופוליפלואורואלקיליים (PFAS) נמצאים במוצרים רבים ביניהם מחבתות טפלון, בגדים אטומים למים ואריזות של מזון מהיר, וחשיפה אליהם נקשרה לסיכון מוגבר לפגיעה בכבד, ירידה בפוריות וסרטן.
כעת מדענים מזהירים שחשיפה ל-PFAS עלולה לגרום לנזק נוסף על ידי הפחתת יעילותם של חיסונים, מה שעלול לפגוע במאמצים להפצת החיסון נגד הקורונה וחזרה לשגרה טרם התפרצות המגפה. מחקר שבוצע לאחרונה מצא כי בילדים שנחשפו ל- PFAS ווחוסנו נגד טטנוס ודיפתריה, ריכוזי הנוגדנים למחלות אלו היו נמוכים באופן משמעותי לאחר ההתחסנות. מחקר שעקב אחרי מבוגרים מצא תוצאות דומות.
על פי החוקרים "לאנשים עם רמת חשיפה גבוהה ל- PFAS, לאחר ארבעה חיסונים לדיפתריה וטטנוס, יש רמות נמוכות מאוד של נוגדנים שאינן מגנות עליהם מפני מחלות אלו. כלומר, אם חיסון נגד נגיף הקורונה דומה לחיסונים אלה, חשיפה ל- PFAS עלולה לעכב את התגובה כתוצאה מהחיסון, אבל בשלב זה עדיין לא ידוע אם זו אכן התוצאה."
כימיקלים מזיקים ממשפחה זו ידועים גם בכינוי "הכימיקלים הנצחיים" מכיוון שהם מצטברים בגוף האדם לאורך זמן. מוערך שבארצות הברית כ- 200 מיליון אזרחים אוכלים מזון ושתים מים בהם נמצאים כימיקלים אלה, ולמרות זאת עדיין לא קיימת חקיקה מסודרת המפקחת על השימוש בהם. לכתבה המלאה>
