
זיהום אוויר מורכב מסוגים שונים של מזהמים בהם חלקיקים אשר התגלו במסגרת מחקר חדש בגזע המוח של צעירים, והם קשורים לנזק מולקולרי הנקשר לאלצהיימר ופרקינסון.
אם הגילוי פורץ הדרך הזה יגובה במחקרים עתידיים, תהיה לכך השפעה גלובלית מכיוון ש90% מהאוכלוסייה בעולם חיה עם רמות זיהום אוויר שאינן בטוחות. עם זאת, מומחים רפואיים בתחום נוקטים משנה זהירות ובתגובה לממצאים ראשוניים אלו אמרו שבעוד שידוע שננו-חלקיקים אכן גורמים לנזק, עדיין לא ברור אם הם גורמים למחלה בהמשך חיי הצעירים.
יש כבר עדויות לכך שחשיפה לרמות זיהום אוויר גבוהות מעלה את שיעור המחלות הניווניות, ומחקר חדש זה מציג את המנגנון שגורם לנזק. החוקרים מצאו ננו-חלקיקים בגזע המוח של 186 צעירים ממקסיקו סיטי שמתו בפתאומיות בין הגילאים 11 חודשים ו-27 שנים. סביר להניח שהם הגיעו למוח לאחר שנשאפו לכלי הדם, או דרך האף או מערכת העיכול.
במחקר נמצא קשר בין החלקיקים המזהמים וחלבונים לא תקינים המהווים סימן הכר למחלת האלצהיימר, פרקינסון ומחלות ניוון מוטורי נוספות. לדברי החוקרים, חלבונים אלו לא נראו במוחם של צעירים בטווח גילאים זה הגרים באזורים פחות מזוהמים.כרגע החוקרים לא יכולים להוכיח סיבתיות, אך קשה לחשוב על דרך אחרת מאשר זיהום אוויר, שבאמצעותו חלקיקים מזיקים יגיעו לגזע המוח של פעוטות.
החוקרים הדגישו כי הגורמים למחלות ניווניות הם מורכבים ולא מובנים לגמרי, ישנם גורמים גנטיים, ורעלים אחרים הפוגעים במערכת העצבים אך מה שמייחד זיהום אוויר הוא עד כמה אנשים נחשפים אליו באופן נרחב, והעובדה שהמערכות האנושיות עדיין לא פיתחו מנגנוני הגנה כדי להגן על עצמן מפני החלקיקים.
לא ניתן לקבוע שזיהום אוויר הוא הגורם המרכזי למחלות ניווניות, אך כן ניתן להגיד שהחשיפה הסביבתית לזיהום חשוב מאד בעוררות המחלה. מחקר זה ונתונים נוספים מציגים את הקשר בין שני הדברים. לכן, על קובעי המדיניות לקחת בחשבון את הממצאים הללו, ולמעשה להבין כיצד אנו יכולים להפחית כמה שיותר מהחשיפה הזו לזיהום אוויר. לכתבה המלאה>
