
משפחת החומרים הפרפלואורואלקיליים והפוליפלואורואלקיליים (PFAS) כוללת כ-4,700 כימיקלים המשמשים במגוון רחב של מוצרי צריכה כגון ריהוט דוחה כתמים ומים, ציוד עבודה, טיולים וקמפינג, חוט דנטלי ומוצרי קוסמטיקה. החשיפה המשמעותית לכימיקלים אלה מגיעה ממי שתייה, שטיחים, אריזות פופקורן למיקרוגל ואריזות מזון מהיר.
מדענים מאמינים כי כימיקלים אלה, אשר כה נפוצים בשימוש, עלולים לפגוע בבריאותן של נשים הרות ותינוקות מתפתחים דרך התערבותם בשני מנגנונים גופניים חשובים: מנגנון חילוף החומרים ומנגנוני מערכת החיסון. ממצאים מראים כי נשים שחשופות לכימיקלים אלה במהלך ההיריון מצויות בסיכון גבוה יותר לסבול מסוכרת הריון ומרעלת הריון והתינוקות שלהן מצויים בסיכון גבוה יותר להיוולד במשקל לידה נמוך ולסבול בהמשך חייהם מזיהומים ומהשמנת יתר בילדות.
כימיקלים ממשפחת PFAS נפוצים כל כך במוצרי צריכה משום שהם דוחים מים ושומן. המבנה הכימי שלהם הוא שמספק להם את התכונות הללו אך הוא גם מה שהופך אותם לחומרים אשר עמידים מאוד בסביבה. לכימיקלים ממשפחה זו לוקח עידנים להתפרק. כתוצאה מכך ומהיותם כה נפוצים בתעשייה, כמעט כל אדם בעולם חשוף אליהם וניתן למצוא אותם בדם, בחלב אם וברקמות גוף שונות. הדאגה הגדולה ביותר שכימיקלים אלה מעוררים היא מעברם דרך השלייה מהאם אל העובר. תינוקות שנחשפו ברחם אימם לכימיקלים ממשפחה זו, עלולים להמשיך ולהיות חשופים אליהם בחודשים הראשונים לחיים, דרך ההנקה. לדברי מומחים בתחום, אפילו לחשיפה לכמויות זעירות של הכימיקלים ממשפחה זו עלולות להיות השפעות רציניות וארוכות טווח על הבריאות.
כצרכנים כמעט בלתי אפשרי להימנע מחשיפה לכימיקלים אלה. לעיתים קרובות גם כאשר אנו רוכשים מוצרים שאינם כוללים כימיקל מסוים ומזיק מבני משפחה זו, היצרן למעשה החליף אותו בכימיקל אחר מאותה המשפחה, בעל תכונות דומות ופוטנציאל דומה לפגיעה בבריאות. לאור זאת, אסדרת השימוש בחומרים אלה היא המפתח לשינוי. ביולי האחרון מדינת ניו יורק חוקקה חוק שאוסר את השימוש בכימיקלים ממשפחה זו באריזות מזון. רק צעדים מסוג זה ישמרו על בריאות הדורות הבאים. לכתבה המלאה>
