
מחקרים מראים כי חשיפה לכימיקלים המשבשים את פעילות המערכת ההורמונלית (EDCs) קשורה לפגיעה בפוריות האישה , ומשפיעה על התפתחות איברי הרביה ברחם ויש לה אף השפעה בין דורית.
אחת ממשפחות הכימיקלים הנחקרות ביותר בקרב קבוצת ה- EDCs הן משפחת הפתלאטים אשר מצויים במוצרי צריכה רבים החל ממוצרי פלסטיק וכלה במוצרי קוסמטיקה ואיפור. פתלאטים תורמים לבישום, לעמידות ולגמישות המוצרים. הם זולגים מהמוצרים וחודרים לגופינו עם מזון ומים שבאו עימם במגע, בספיגת מוצרי טיפוח דרך העור ובשאיפת חלקיקים המשתחררים בצורת גז, מווילון האמבטיה החדש למשל. פתלאטים מאוד שכיחים ונמצאים בגוף של רובנו. מחקרים מצאו אותם בדגימות שתן, בדם, בזיעה, בחלב האם, בזרע ובשחלות.
מערכת הרבייה רגישה במיוחד להשפעה של כימיקלים אלו. מחקרים בעכברות הראו כי חשיפה במהלך ההיריון לפתלאטים חוללה שינוי בהתפתחות אברי הרבייה של העובר ונזקים אשר להם השלכות ארוכות שנים, כאלה שעלולים לבוא לידי ביטוי רק בגיל ההתבגרות או אפילו בדורות הבאים. חוקרים מאמינים כי דבר דומה מתרחש גם בקרב נשים. ישנן עדויות נוספות לקשר בין חשיפה לפתלאטים ובעיות פוריות. מחקר מ-2018 מצא קשר בין חשיפה לפתלאטים ובין איכות ביצית ועובר נמוכה בקרב נשים שעוברות טיפולי פוריות, וכבר ב-1975 מחקר בקרב עובדות מפעל שנחשפו לריכוזים גבוהים של פתלאטים הראה כי עובדות המפעל סבלו מיותר הפלות ופחות הריונות, בהשוואה לנשים לא שלא נחשפו.
רופאים לא יכולים לדעת בוודאות האם חשיפה לפתלאטים היא הסיבה לבעיות הפוריות של זוג כזה או אחר אולם, הם יכולים להתריע על אוסף הראיות המעיד על קשר בין חשיפה מוגברת לפתלאטים ובין סיכון מוגבר להפלה, פוריות נמוכה וקושי להרות, ולעודד את צמצום החשיפה לכימיקלים אלה.
כיצד ניתן לצמצם את החשיפה לפתלאטים?
עצת המומחים היא להעדיף שימוש במוצרי טיפוח המסומנים "phthalate-free" (ללא פתלאטים) וכן מוצרי ניקיון לא מבושמים ("fragrance free") הקיימים כיום בשוק. בנוסף, מזון מהיר וכן ארוחות במשלוחים וממסעדות נמצאו מכילים ריכוזים גבוהים יותר של פתלאטים בהשוואה למזון שהוכן בבית, כך שתמיד עדיף לבשל מזון טרי בבית. אולם, מוסיפים המומחים, הצעד החשוב ביותר הוא קידום מדיניות המגבילה את השימוש בכימיקלים אלה. לכתבה המלאה>
