
מחקר חדש מצא כי מינים שונים ממשפחת הקופים בארצות הברית, קוסטה ריקה ואוגנדה חשופים כולם לחומרי הדברה מסוכנים ולמעכבי בעירה. לדברי החוקרים, מספר הכימיקלים והריכוזים הגבוהים שנמצאו, מפתיעים בגודלם.
מדובר במחקר הראשון שבדק את הימצאותם של חומרי הדברה ומעכבי בעירה בקרב קופים הנמצאים בטבע ובשבי, החוקרים אספו דגימות צואה מהמינים השונים, ומדדו את ריכוזם של 116 כימיקלים שונים בכל דגימה, חלקם כימיקלים שבהם נעשה שימוש בעבר אך כיום הם אסורים לשימוש. בניהם, שלושה חומרי הדברה שכיום כבר אסורים לשימוש, תוצרי פירוק של DDT, כלורפיריפוס, שהוא אחד מחומרי ההדברה הידועים לשמצה ומעכבי בעירה ממשפחת הזרחנים האורגניים.
לא ברור עדיין כיצד משפיעה החשיפה לכימיקלים על בריאות הקופים, אך מחקרי עבר על בני אדם ובעלי חיים מצאו שתרכובות אלו קשורות לסיכונים בריאותיים כגון הפרעה לתפקוד המערכת ההורמונלית, בעיות התפתחותיות והשפעות על המערכת החיסונית ומערכת הרבייה. נמצא כי חלק מהכימיקלים מזיקים גם בחשיפה לרמות נמוכות של החומר.
מקור החשיפה לכימיקלים אלה גם הוא אינו ברור אולם החוקרים משערים כי יתכן והכימיקלים הגיעו לגופם של הקופים מהאוויר, מהאדמה, מהצמחייה ביער או מגידולים חקלאיים. החוקרים בדקו בעבר את האוויר באותם אזורים, וריכוז הכימיקלים באוויר נמצא דומה למה שנמדד בשיקגו, זהו נתון מפתיע מפני שרוב האזורים שנבדקו הם פארקים לאומיים ואזורי טבע. החוקרים משערים שככל שבני אדם פולשים לבתי גידול של חיות אלו, הן נמצאות בסיכון גבוה יותר לזיהום .
רבות מדובר על הסכנה שמעמידים הפרעות לבתי הגידול, כריתות עצים וציד, למינים אלה, אך עד היום הסכנה הנובעת מחשיפה לכימיקלים זכתה להתעלמות. ממצאי מחקר זה עשויים לספק הצצה לחשיפה לכימיקלים תעשייתיים לה נתונים קופים ובני אדם, כאחד. לכתבה המלאה>
