
האספלט נפוץ בערים רבות, אבל רוב התכניות לצמצום זיהום אוויר מתעלמות מהפליטות המזהמות שהוא גורם להן.
ידוע שלכלי רכב יש חלק בזיהום אוויר, אך מתברר שמה שנמצא מתחתיהם מוסיף גם הוא לזיהום. אספלט הוא חומר המיוצר מנפט ונמצא בשימוש בכבישים וגגות. מחקר שפורסם לאחרונה מגלה שאספלט הוא מקור משמעותי לכימיקלים התורמים לחור באוזון ולזיהום אוויר. החוקרים מצאו שהזיהום מאספלט גבוה יותר בימים חמים ושמשיים, אך הוא מקור זיהום גם בתנאי שימוש שגרתיים, ובמקרים מסוימים רמות הזיהום הנפלטות ממנו עלולות להיות גבוהות מאלה הנפלטות מתחבורה.
במסגרת המחקר החוקרים חיממו אספלט טרי לטמפרטורות שונות וגילו שכאשר האספלט התחמם רמת הפליטה הוכפלה. כאשר האספלט נחשף לקרינה סולארית, המדמה אור שמש, הפליטות הרעילות גדלו ב- 300 אחוז.
אספלט משחרר תרכובות אורגניות, התורמות לזיהום חלקיקי (PM2.5. (PM2.5 הם חלקיקים רעילים המצויים באוויר, דקים יותר משערה ועלולים לחדור למערכת הנשימה. חלקיקים אלו קשורים למגוון השפעות בריאותיות, כולל בעיות נשימה ולב, פגיעות בלידה ופגיעה בהתפתחות המוח של ילדים.
הזיהום הזה הוא משמעותי מכיוון שהשימוש באספלט נפוץ מאד. נכון ל-2019 קיימים בישראל כמעט 20,000 ק"מ של כבישים סלולים. מדינות וערים רבות מתמודדות עם מקורות של זיהום אוויר כמו תחבורה ותחנות כוח, אך לא לוקחות בחשבון את הפליטות מאספלט. על אף שייצור אספלט הוא מקור ידוע למזהמים כמו פחמן חד-חמצני וגופרית דו-חמצנית, תעשיית האספלט טוענת כי זיהום מאספלט המיושם כבר על משטחים, הוא זניח. לכן, המודעות להשפעתו על זיהום האוויר ובהתאם על בריאותנו צריכה להשתנות. לכתבה המלאה>
