
השבוע אושרו בכנסת תקנות חדשות שקובעות את חובות ההכשרה והבחינות למדבירים, כולל חובת הכשרה מעשית.
הליך הסדרת ענף ההדברה החל רק בשנת 2016, עת התקבל החוק להסדרת העיסוק בהדברה. עד אז, ניתן רישיון למדביר, אך הוא יכל לשלוח עובדי הדברה מטעמו, גם אם הם עצמם לא עברו שום קורס ולא החזיקו ברישיון להדברה. הם עבדו תחת המעסיק, שהוא היה החונך והמפעיל שלהם. משמעות הדבר היא שכל אחד היה יכול להגיע לבית ולעשות שימוש בחומרים מסוכנים ללא רישיון, ובלי שעבר בחינה והכשרה רשמית בתחום. אחד התמריצים לזירוז הסדרת הענף, היה האסון שאירע בשנת 2014 בירושלים, בו שתי פעוטות נפטרו כתוצאה מהדברה רשלנית.
בדומה למקצועות אחרים, בתחום ההדברה יש דרגות הסמכה שונות. הרמה הראשונה והבסיסית ביותר, היא רישיון מדביר בדירות. הרמה הבינונית, היא הדברת מבנים ושטח פתוח. הרמה הגבוהה ביותר, היא הדברה באיוד, שגם נחשבת למסוכנת ביותר. לכל דרגה יש הכשרה ובחינה ייעודית.
מאז שהתקבל החוק, חל שינוי משמעותי בענף, וכיום כל מי שעוסק בהדברה מחויב ברישיון. אך עדיין התרחשו מקרים בהם מי שהדביר פעל ללא רישיון, לכן חלה אחריות על הצרכנים לבדוק היטב מי איש המקצוע שמגיע אליהם ולוודא שיש לו רישיון בתקוף שמתייחס אליו אישית.
קל מאוד לבדוק זאת כיום באמצעות כניסה לאתר של רשם המדבירים מטעם המשרד להגנת הסביבה, הקלדת פרטיו האישיים של המדביר וזיהוי רמת הרישיון שלו, זה קריטי בבתים בהם מתגוררות אוכלוסיות רגישות כמו פעוטות ילדים, נשים בהיריון, קשישים ובעלי חיים. הדברה עלולה להיות מסוכנת מאד לבריאות ואף לגרום למוות. לכתבה המלאה>
