
זיהום האוויר בסביבה הפתוחה זוכה לתשומת לב רבה, אך מעטים ערים לכך שעיקר החשיפה שלנו לזיהום אוויר מתרחשת דווקא בחללים סגורים. במדינות מפותחות הציבור מבלה עד 90% מהזמן בחללים פנימיים (בית, משרד, כיתה וכדו'), למרות נתון זה, כשמדברים על אוויר מזוהם עוסקים בעיקר באוויר בחוץ, בו אנו מבלים רק 10% מהזמן. לפי נתוני הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA), רמות זיהום כתוצאה מאיכות אוויר פנים מבני נמוכה, עלולות להגיע לפי 2 - 5 מרמות זיהום האוויר בחוץ. ונקשרות לשורה של בעיות בריאות בהן אסתמה, דלקת ריאות, סרטן ריאות ומחלות לב וכלי דם.
זיהום אוויר פנים מגיע ממגוון רחב של מקורות; האוויר המזוהם שבחוץ חודר אל כותלי הבית; בעת הבישול (בפרט צלייה וטיגון) נפלט לאוויר חומר חלקיקי (PM2.5); בשעת הניקיון והמקלחת נפלטות לאוויר תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) ממוצרי הניקיון, ג'ל המקלחת, הבשמים, מוצרי הטיפוח ותרסיסי בישום האוויר; כימיקלים המצויים בחומרי בנייה, צבעים, חומרי איטום ודבקים הנמצאים בשימוש בבית ובריהוט שבתוכו, נפלטים לאוויר; גזי בעירה כגון פחמן חד-חמצני, פחמן דו-חמצני ותחמוצות חנקן נפלטים לאוויר בעת השימוש בתנורי בישול וחימום, בנרות ומעישון סיגריות.
מומחים מאמינים כי שני הגורמים המרכזיים התורמים לזיהום אוויר פנים הינם בישול וניקיון וכי אוורור נכון והפחתת פעילויות ושימוש במוצרים התורמים לזיהום אוויר הפנים הן הדרכים המועילות ביותר להפחתה משמעותית של ריכוזי המזהמים. צעדים כגון העדפת כיריים מבוססי חשמל על פני גז, בחירה זהירה של חומרי הניקיון ושימוש מתון בהם, שימוש זהיר ומתון בנרות והקפדה על אוורור הבית יכולים לתרום משמעותית להפחתת החשיפה לזיהום אוויר ביתי.
לנוכח השינויים הדרסטיים שמרחשים בשגרת החיים בימינו, כשרבים עוברים לעבוד מהבית ומבלים בו זמן רב יותר, השמירה על איכות אוויר הפנים חשובה מתמיד.לכתבה המלאה>
