
חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד. בכל שנה, כ- 5,000 נשים בישראל, מאובחנות כחולות בסרטן השד. מדובר במחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ- 90%. מסתמן כי מספר הנשים אשר מחלימות מסרטן השד עולה בהתמדה בזכות הגילוי המוקדם ובזכות שיפור דרכי הטיפול והגברת המודעות הנרחבת בארץ.
בין הגורמים שמשפיעים על הסיכויים של אישה לחלות בסרטן השד ניתן למצוא: חשיפה לקרינה, צריכת אלכוהול, משקל יתר, מחסור בפעילות גופנית ,או מוטציות מסוימות בגנים והיסטוריה משפחתית הנוגעת במחלה. גורם משמעותי נוסף, היא חשיפה ארוכת טווח לאסטרוגן והורמונים נוספים המשחקים תפקיד מרכזי בהתפתחותה של אישה. למשל: קבלת ווסת בגיל צעיר, תסמיני גיל המעבר, לידה מאוחרת ואי הנקה יכולים להגדיל את החשיפה של האישה לכל החיים לאסטרוגן, וכתוצאה מכך, את הסיכון לחלות בסרטן השד. עם זאת, גורמי סיכון מבוססים אלה אינם מסבירים את כל המקרים של סרטן השד, רחוק מכך. מוטציות בגנים– מהוות גורם רק ב-5 עד 10 אחוזים מהמקרים. בנוסף, נשים יכולות לאכול נכון, להקפיד על פעילות גופנית, לקבל החלטות מחושבות בכל הנוגע לרבייה על מנת להפחית את הסיכון שלהן, ועדיין לחלות בסרטן השד.
אז מה עוד יכול להסביר את שיעורי השכיחות הגבוהים של המחלה? חיבור עדויות, מצביע על כימיקלים רעילים בסביבה היום יומית שלנו כגורם חשוב שלעיתים מתעלמים ממנו. מדובר בכימיקלים שאנו נחשפים אליהם דרך האוויר, המזון, המים והמוצרים שאנו צורכים. רבים מהם נקשרו לסרטן השד. בשנות ה-50 החלה התעשייה לייצר כמויות גדולות של כימיקלים סינתטיים: חומרי הדברה, פלסטיק, ממיסים וחומרים אחרים. לאור התחשבות מועטה בהשפעתם הבריאותית וסביבתית, כימיקלים אלו עשו את דרכם למוצרים היומיומיים ולסביבה שלנו. מאז יוצרו ונמכרו עשרות אלפי כימיקלים, רובם הגדול לא נבדק על מנת לגלות מה ההשפעה שלהם על הבריאות שלנו. בעשורים האחרונים מחקרים מראים כי חשיפה לכימיקלים מסוימים יכולה לתרום להתפתחות סרטן השד ומצביעים מה המנגנונים הביולוגים שנפגעים. חלקם פוגעים בDNA חלקם מקדמים גידולים הגורמים לתאים סרטניים לצמוח, וחלקם משפיעים על אופן התפתחות השד והופכים אותו לפגיע יותר לחומרים מסרטנים.
בניגוד לרגישות גנטית למשל, כימיקלים סביבתיים הם גורם שניתן לשנות. אם נצליח לצמצם את החשיפה של אנשים אליהם, נוכל למנוע מחלות. לכתבה המלאה>
