
ביספנול A) BPA) הוא כימיקל המשבש את פעילות המערכת ההורמונלית, ורגישים אליו במיוחד עוברים ותינוקות. חשיפה ל-BPA נמצא קשורה למומים מולדים, משקל לידה נמוך והפרעות מוחיות והתנהגותיות בתינוקות ובילדים, וכן לסוכרת, מחלות לב, סרטן והשמנת יתר במבוגרים. לאחרונה הצטרף לרשימה זו סיכון מוגבר לתמותה, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה. על פי הממצאים, אנשים שנחשפו לריכוזים גבוהים יותר של BPA נמצאו בסיכון גבוה ב- 49% למות בתוך 10 שנים. על אף שמדובר במחקר הראשון המדווח על גילוי זה, הכותבים מאמינים כי מדובר בממצא המשלים לממצאים קיימים אודות הקשר בין חשיפה ל-BPA והסיכון לחלות בסוכרת, השמנת יתר ומחלות לב – מחלות שמעלות את סיכון התמותה. BPA יוצר לראשונה בשנות השישים והוא משמש על פי רוב לייצור פלסטיק ולאיטום. ניתן למצוא אותו וכימיקלים דומים לו במוצרים כגון קופסאות שימורים, פחיות שתיה, כלי אוכל מפלסטיק, צעצועים, חומרי איטום לשיניים וחלקי רכב, אולם החשיפה העיקרית לכימיקל זה מתרחשת בעת אכילת מזון שהכימיקל זולג אליו מהעטיפה וכן מקבלות העשויות נייר תרמי אותן אנו מקבלים בעת רכישה בחנות. BPA מאוד נפוץ בגופם של בני אדם וכמעט כולנו חשופים אליו. עד לפני כעשור BPA שימש בייצור בקבוקי תינוקות, כוסות שתייה לפעוטות ומכלי מזון לתינוקות. התגברות המודעות לסכנה שבחשיפה מוקדמת לכימיקל זה, הביאה הורים להחרים מוצרים שמכילים את הכימיקל והובילה לאיסור השימוש בו במוצרים אלה. מאז, הפך הסימון BPA-Free שכיח ביותר, אולם מומחים מזהירים כי ברבים ממוצרים אלה, BPA מוחלף בכימיקלים חדשים דומים לו, מאותה המשפחה, בעלי מבנה כימי דומה ובעלי השפעה שלילית דומה על הבריאות. הכימיקלים החדשים הללו נכנסים לייצור עוד לפני שנבדקה השפעתם על הבריאות ובינתיים צרכנים ממשיכים להיחשף להם.
אם כך, כיצד ניתן לצמצם את היקף החשיפה ל-BPA?
- צמצמו את השימוש במזון משומר.
-העדיפו מזון טרי, מיובש או קפוא.
- הימנעו מחימום מזון בכלי פלסטיק במיקרוגל.
- בקנייה או אחסון של מזון, העדיפו מכלי זכוכית או נירוסטה על פני מכלי פלסטיק.
- הימנעו מרחיצת כלי פלסטיק במדיח כלים או בעזרת חומר ניקוי קשה.
- נסו להימנע מקבלות נייר תרמי. העדיפו קבלות אלקטרוניות.
