
כשענקית הכימיקלים והתרופות הגרמנית, באייר קנתה לפני שנתיים את חברת מונסנטו, היא ידעה שהיא רוכשת גם את קוטל העשבים המוכר ביותר בעולם הנקרא Roundup. מה שהיא לא צפתה לקבל, זה סערה משפטית על בסיס הטענות שהכימיקל גורם לסרטן. כעת החברה מתמודדת עם עשרות אלפי תביעות הקושרות את קוטל העשבים לסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין. לאחר תהליך משפטי, החברה הגיעה לאחת מעסקאות הפשרה הגדולות ביותר שנחתמו אי פעם במשפט האזרחי בארצות הברית.
במסגרת ההסכם, באייר תשלם יותר מ-10 מיליארד דולר כדי ליישב את הטענות הרבות כנגדה, מצד אזרחים שטוענים כי בריאותם נפגעה מחשיפה לקוטל העשבים, תוך כדי שהיא תמשיך למכור את המוצר ללא הוספת תווית אזהרה. מעבר לסגירת התלונות הקיימות, החברה הקציבה במסגרת העסקה מיליארד ורבע דולר ליישוב תלונות דומות במידה וכאלה יופנו כלפיה בעתיד ולהקמת פאנל מומחים שידון בשתי שאלות קריטיות בנוגע לגלייפוסט (החומר הפעיל בראונדאפ): האם הוא חומר מסרטן, ואם כן, מהי רמת החשיפה המסוכנת?
גלייפוסט נרשם כפטנט לקוטל עשבים בשנת 1974, אולם המוצר תפס תאוצה ברחבי העולם רק לאחר שבשנת 1996 חברת מונסנטו פיתחה זרעים מהונדסים גנטית שאפשרו לגידולים לשרוד את ההדברה החריפה בראונדאפ. החקלאים אימצו במהרה את הגידולים המהונדסים ואת קוטל העשבים, שמאפשרים להם להפחית עלויות ולהגדיל את היבול. הדיון הציבורי בנוגע למוצר החל בשנת 2015 כאשר הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן הודיע שגלייפוסט הוא גורם המוכר כמסרטן סביר בבני אדם. רשויות כגון מכון הבריאות הלאומי והסוכנות להגנת הסביבה בארצות הברית, טוענות שאין סכנה בשימוש במוצר. יחד עם זאת, מדינות רבות בעולם החליטו לאסור את השימוש בו באופן מוחלט או חלקי, ויש הטוענים שהמידע עליו מבססות הרשויות את טענתן אינו מספיק מהימן. לכתבה המלאה>
