
יותר מ- 5,000 סוגים שונים של פלסטיק משמשים לייצור כיסאות גינה, צעצועים, עטיפות ממתקים וכל מה שביניהם. כל אחד מסוגי הפלסטיק האלה מיוצר מאלפי כימיקלים שונים. בתנאים אלה קשה מאוד לחוקרים לבודד אילו כימיקלים, המשמשים בתעשייה, רעילים ומסוכנים לבריאות. במחקר גרמני שפורסם לאחרונה בחרו חוקרים 8 סוגי פלסטיק נפוצים וחשפו אליהם תרביות תאים. התוצאות הראו כי ל- 60% מהמוצרים היתה השפעה רעילה על התאים, 40% מהם גרמו להתפתחות עקה חימצונית (העלולה לגרום להתפתחות סכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב וסרטן) ו- 30% מהם גרמו לשיבוש הפעילות ההורמונלית בתאים. החוקרים איתרו בתהליך כ- 1,400 כימיקלים שונים, אולם הצליחו לזהות רק 260 מתוכם, ובאופן מטריד, את הכימיקלים הספציפיים שגרמו להשפעות הרעילות לא הצליחו לזהות.
אם כך, כיצד מתגוננים מפני החשיפה לכימיקלים רעילים בפלסטיק? לחוקרים שלוש הצעות:
ראשית, לצמצם את השימוש בפלסטיק עד כמה שניתן: לקנות מזון בתפזורת, מזון לא עטוף או לבחור במוצרים העשויים מחומרים כגון זכוכית ועץ. שנית, יש להימנע ממוצרים העשויים מ- PVC (פוליוויניל כלוריד / ויניל). פלסטיק העשוי מ- PVC נפוץ בעטיפות פלסטיק, למשל, ומסומן בסמל המחזור שבתוכו הספרה 3. ולבסוף, עלינו כצרכנים לדרוש מיצרנים, משווקים וקובעי מדיניות שקיפות בכל הנוגע לחומרים המרכיבים מוצרי צריכה, לדרוש להפסיק את השימוש בכימיקלים מסוכנים ולהעמיד לרשותנו מוצרים בטוחים לשימוש.
