
בבדיקה שנערכה לאחרונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) נמצאו שאריות של כימיקלים פרפלואורואלקיליים ופוליפלואורואלקיליים (PFAS) במזונות שונים כגון חלב, בשר וירקות עליים כגון חסה וכרוב, וכן בשלבים שונים לאורך שרשרת אספקת המזון, החל מתוצרת חקלאית וכלה במזונות ארוזים על מדפי הסופר.
לטענת המנהל הריכוזים שנמצאו אינם מסוכנים לבריאותנו. חוקרים בתחום בריאות הציבור, לעומת זאת, טוענים כי הסכנה שבחשיפה לכימיקלים אלה אינה נאמדת בריכוזם במוצר מזון זה או אחר, אלא טמונה בכך שאנו נחשפים אליהם ממקורות רבים ושונים בעת ובעונה אחת ובכך שהם מצטברים לאורך שנים בגופינו.
כימיקלים פרפלואורואלקיליים ופוליפלואורואלקיליים (PFAS) הם משפחה של כימיקלים סינתטיים דוחי שמן ומים המצויים במוצרים כגון מחבתות בעלות ציפוי לא דביק ובמוצרים דוחי כתמים (כגון שטיחים, ריהוט, ביגוד, הנעלה ואריזות מזון). אלה הם כימיקלים עמידים, כאלו שלוקח להם אלפי שנים להתפרק, מאחר והקשרים המולקולריים שלהם אינם ניתנים לפירוק על ידי אנזימים, מיקרואורגניזמים או קרני השמש. לאור זאת, הם מצטברים בסביבה ובגופם של בעלי חיים ובני אדם ומגיעים גם למקורות מי השתייה.
חשיפה ל- PFAS נקשרה לשורה של בעיות בריאות בהן בעיות בתפקודי כבד וכליות, סרטן, לחץ דם גבוה ובעיות במערכת הרבייה. לאור הממצאים ותפוצתם הנרחבת של כימיקלים אלו בסביבה ובמוצרי צריכה, סבורים מומחים שנדרשת רגולציה מקיפה על כימיקלים אלה, אשר רק בעזרתה נוכל להבטיח את צמצום החשיפה שלנו אליהם. לכתבה המלאה>
