על העמותה

מי אנחנו?

הקרן לבריאות וסביבה היא עמותה שפעלה להרחבת המומחיות, להעמקת הידע, לשיפור המדיניות ולהעלאת המודעות בתחום של בריאות וסביבה בישראל מתוך אמונה כי שיפור המדיניות והרגולציה בתחום זה יוביל להפחתת הנזקים הנגרמים לבריאות הציבור עקב חשיפה לכימיקלים בסביבה. הקרן סיימה את פעילותה בסוף שנת 2021.

בריאות וסביבה – למה הכוונה?

בריאות וסביבה הוא תחום העוסק בהיבטי תחלואה ובריאות האדם הקשורים בחשיפה כרונית לרמות נמוכות של מזהמים סביבתיים. הגורמים העיקריים לסיכונים בריאותיים סביבתיים הם זיהום אוויר מתחבורה ותעשייה, שפכים תעשייתיים וביתיים, כימיקלים במוצרי צריכה וקרינה מייננת ובלתי מייננת. נזקים בריאותיים החשודים או ידועים כמושפעים מגורמים סביבתיים כוללים סרטן, מחלות לב-ריאה, אסתמה, אלרגיות ומחלות אחרות של דרכי הנשימה, נוירוטוקסיות ולקויות נוירולוגיות, מחלות קיבה ומעיים, מומים התפתחותיים ומולדים, התפתחות מינית מוקדמת, השמנת יתר והרעלות אקוטיות.

מה עשינו?

העמותה הוקמה בשנת 2007 על-ידי יד הנדיב. בשנותיה הראשונות התמקדה פעילותה בביסוס התחום של בריאות וסביבה בישראל באמצעות קידום המחקר המדעי, הכשרה אקדמית ופיתוח מומחיות בקרב אנשי מקצוע במשרדי הממשלה. בין השאר הקימה העמותה שני מרכזי מצוינות אוניברסיטאיים, העניקה עשרות מענקי מחקר ומלגות, כולל מלגות פוסט דוקטורט ומענקים למדענים חוזרים שאפשרו ביסוס אקדמי של התחום, ערכה כנסים וסדנאות והוציאה לאור פרסומים ייחודיים.

החל משנת 2017 מיקדה העמותה את פעילותה בצמצום החשיפה של תינוקות וילדים – דרך מזון ומוצרי צריכה – לכימיקלים כגון מתכות כבדות, חומרי הדברה, פתלאטים ומעכבי בעירה. ילדים ותינוקות הם קבוצת אוכלוסייה רגישה במיוחד להשפעות החשיפה לכימיקלים. פערי מדיניות והרצון להוזיל את מחירם של מוצרי צריכה מעלים את הסיכון בקרב ילדים ותינוקות בישראל להיחשף לרמות מזיקות של כימיקלים במוצרים. פעילויות העמותה נועדו לתמוך במחקר המדעי במטרה לסייע בקבלת החלטות מדיניות בתחום, להעלות את המודעות לסיכונים ולהצביע על התהליכים והמקומות שבהם נדרש שינוי מדיניות לשיפור ההגנה עליהם. בד בבד הוסיפה העמותה לתמוך בפיתוח יכולות מחקר, בסיוע למדענים בהשתלבות במקומות אסטרטגיים בשוק העבודה ובהבאת מומחים מהשורה הראשונה לארץ.

למה הנושא חשוב?

בני אדם יכולים להיות בריאים רק בסביבה בריאה, ואין אנו יכולים לבודד עצמנו מהסביבה שאנו חיים בה – האוויר שאנו נושמים, המים שאנו שותים, המזון שאנו אוכלים והמוצרים שאנו משתמשים בהם. בחיי היום-יום אנחנו נחשפים רק לעתים נדירות לכימיקל אחד בזמן נתון. רבים מהכימיקלים נפוצים כל כך עד שסביר שאנו נחשפים לכמה מהם יחד, במינון נמוך ובמשך שבועות, חודשים ואף שנים. לכל אחד מהמזהמים הסביבתיים מידת סיכון שונה, והיא תלויה, בין השאר, בשלב בחיים שבו נחשפים להם: נמצא כי עוּבָּרים, תינוקות וילדים רגישים במיוחד לנזק התפתחותי מרעלים סביבתיים. נזק כזה עלול להיות מהותי ובלתי הפיך. כדי להגן על בריאותנו עלינו להיות ערים לסיכונים ולפעול להפחיתם. מדיניות ורגולציה בתחום זה חייבות לספק הגנה ציבורית, בייחוד לאוכלוסיות רגישות כגון תינוקות, ילדים ונשים הרות. 

 

צוות העמותה והועד המנהל 

צוות העמותה

ד"ר רות אסטרין; מנהלת

ד"ר שרי רוזן; סמנכ"לית

גב' רונית מדינה גבע; מנהלת כספים, משאבי אנוש ואדמיניסטרציה

גב' נילי פיינגלרנט; רכזת לוגיסטית

גב' עינב חורב; תחקירנית

הועד המנהל

פרופ' אילן חת, יו"ר

מר יהודה ברוניצקי

פרופ' בולסלב גולדמן

ד"ר אורנה דריזין

פרופ' יצחק הדר

מר שלמה נחמה

מר מוריס קאהן

פרופ' אילנה שוהם-ורדי

פרופ' נילי כהן

Image of Jerusalem's skyline